Yenidoğan hangi sıklıkta emzirilmeli, yenidoğan kaç saatte bir emzirilmeli?

Yenidoğan hangi sıklıkta emzirilmeli, yenidoğan kaç saatte bir emzirilmeli? soruları yeni annelerin en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor.

Yenidoğan bebeklerin bağışıklık kazanması, sağlıklı gelişmesi ve yavaş yavaş uyku düzenine kavuşması için mümkün olduğunca sık emzirilmesinde fayda var. Doktorlar her 2-3 saatte bir emzirmeyi önerse de bazı durumlarda bu daha sık olabilir. Anne sütünün yeterli olmadığı annelerin daha sık emzirilmesinde fayda var.   

Emzirme süresi her meme için ortalama 15 dakikadır, çoğu bebek her iki memeden emme ihtiyacı duyar. Önce bir memeyi bitirmesine izin verilir, daha sonra diğer taraf verilir. Bebek ilk emmeyi daha kuvvetli emeceğinden, anneye bir sonraki emzirmede son emzirdiği memeyi ilk olarak vermesi önerilir. Eğer bebek bir meme ile beslenmiş ise, bir sonraki emzirmede diğer meme verilmelidir. 

Emzirme süresinde aşırılık bir sorunun göstergesi olabilir. Eğer yeni doğan çok kısa emiyorsa (her göğüs için 10 dakikadan az), yeterli süt almıyor olabilir.

İlk haftalarda emzirme aralıkları bir-iki saat gibi çok kısa olabilir. Her emzirme sonrası memede yapılan süt miktarı biraz daha artacağından, zamanla  beslenme aralıkları uzayacaktır. 

İlk bir yaş içinde ortalama günlük emzirme sayısı ;

Doğum–1 hafta 8–12 kez/ gün  

1 hafta–1 ay 8–10 kez/ gün  

1–3 ay 6–8 kez/ gün 

3–7 ay 5–6 kez/ gün  

7–8 ay 4–5 kez/ gün  

9–12 ay 3–4 kez/ gün

Yorum Gönder

0 Yorumlar